A vasárnap a dél-szerbiai Nisben kezdődő magyar–szerb kormánycsúcs előkészítéséről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban csütörtökön Goran Knezevic szerb gazdasági miniszterrel a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság társelnöki találkozójának keretében. 

 

A magyar nemzeti közösségeket a lakóhelyükön kell megerősíteni

 

Szijjártó a találkozót követően kiemelte, hogy a Kárpát-medencében a magyar nemzeti közösségek jogait Szerbiában biztosítják a legszélesebb körben, a nyugat-balkáni ország nemcsak az európai elvárásoknak megfelelő kisebbségi jogokat biztosítja a magyar kisebbség számára, hanem annál jóval többet is.

 

 hirdetes_810x300  

A két ország gazdasági kapcsolatai szempontjából fontos, hogy a szerb fél nem emelt semmiféle kifogást az ellen, „hogy kifejezetten a Vajdaságra koncentrálva a magyar kormány egy gazdaságfejlesztési tervet hajtson végre” – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

 

Kifejtette, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében 2018-ig 20 milliárd forint (64,4 milió euró) vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány a vajdasági magyar gazdasági szereplőknek, emellett pedig 30 milliárd forint (96,6 milió euró) értékben vehetnek igénybe kedvezményes kamatozású hitelt.

 

„Az a filozófiánk, hogy a magyar nemzeti közösségeket a lakóhelyükön, otthonaikban kell megerősíteni, és ahhoz, hogy ezek a közösségek erősek legyenek, gazdasági erőt is a rendelkezésükre kell bocsátani”

 

fogalmazott Szijjártó Péter.

 

Forrás: teraz.sk/MTI

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!