A német Der Spiegel magazin Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hűségesnek nevezte Miloš Zeman cseh államfőt. A lap szerint Zeman inkább kelet felé orientálódik, mint nyugatnak. A Der Spiegel az európai populisták közé nem csak Zemant sorolta, hanem elődjét, Václav Klaust is.

 

„A Brexit és Donald Trump győzelme után felemelkedőben vannak a jobboldali és baloldali populisták. Ami őket az ideológiai alapokon kívül összeköti, az az elit és a liberális rend elutasítása”

 

Írja a német lap, ami a populisták közé sorolta Marine Le Pent, a francia szélsőjobboldali vezért, Geert Wilders-t, a holland Szabadságpárt vezetőjét, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és persze Robert Fico szlovák kormányfőt.

 

„Nyugati kötődései ellenére [Csehország] inkább kelet felé orientálódik”

 

 hirdetes_300x300  

A lap emlékeztet Zeman korábbi kijelentéseire, miszerint Csehország ma nem független ország, és korábban is jócskán az USA és az EU nyomása alatt volt.  Zeman többször kritizálta az Oroszországgal szembeni szankciókat is.

 

„Putyinhoz hűséges eszköz volt Zemanon kívül elődje, Václav Klaus is, aki szabadidejében az AfD (Alternatíva Németországnak szélsőségesnek tartott német párt – a szerk megj.) választási gyűlésein szónokol”

 

írja a Der Spiegel.

 

HNonline.sk

Nyitókép: stalose.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!