A 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény miatt eddig 1572 személy veszítette el szlovák állampolgárságát, derül ki a belügyminisztérium adataiból. 

 

Szlovák útlevelüket eddig legtöbben (426) cseh állampolgárságuk miatt vesztették el. A további sorrend: német (380), osztrák (228), brit (147), magyar (80), amerikai (65), holland, norvég (34-34), belga (27) svájci (24) olasz (23), ír (21), kanadai, ausztráliai (18-18), finn (11), svéd (10), francia (9), kínai orosz (3-3), izlandi, lengyel, ukrán (2-2-2), luxemburgi, dán, új-zélandi, izraeli, szerb (1).

 

A törvényt Robert Fico első kormányának idején fogadták el, az akkori kabinet így válaszolt a magyar Országgyűlés által elfogadott, határon kívüli magyarok honosítását egyszerűsítő törvényre.  A jelenlegi törvény alapján elvesztik állampolgárságukat azok, akik felveszik egy másik államét.

 

 hirdetes_810x300  

Ezidáig már több kísérlet is történt a jogszabály enyhítésére, de ezek nem jártak sikerrel. Az esettel a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága is foglalkozott, de nem tudta megítélni, alkotmányellenes-e a törvény vagy sem. A belügyminisztérium még nem terjesztette elő megígért módosító javaslatait.

 

2015 februárjától a belügyminisztérium  az állampolgárságot egyedi  okok alapján ítéli oda. A rendelet lehetővé teszi, hogy az 1993. január 1-je után állampolgárságukat elvesztő egykori szlovák állampolgárok újra kérvényezhessék azt. Az elbírálás során figyelembe veszik azokat a tényeket, amelyek okai voltak a szlovák állampolgárság elvesztésének, valamint a külföldi útlevél megszerzésének módját feltételeit.

 

aktuality.sk
kép: viemviac.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!