Ma reggel (november 21.) egybehangzó nyilatkozatot jelentett meg a facebook-on több magyar élvonalbeli úszó is, melyben lemondásra szólítják fel nem csak Gyárfás Tamást, hanem a Magyar Úszó Szövetség teljes elnökségét. A nyilatkozathoz az úszókon kívül csatlakoztak Czakó Csaba és Shane Tusup edzők is.

 

 

„A hétvégén egyeztetést tartottunk az úszósport képviselői és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult helyzetről. A találkozó folyamán teljes mértékben egyértelművé vált, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazokat a dolgokat tekintjük fontosnak szeretett spotágunkban.
Mindannyian helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök áll. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő „viszonyban vannak a meglévő” rendszerrel.”

 

Kezdik nyilatkozatukat az úszók. A felhívás mögött Czakó Csaba (a Mohácsi TE vezetőedzője) és Shane Tusup (olimpiai bajnoki edző, Iron Aquatics) melett felsorakozott Hosszú Katinka, Bernek Péter, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor, Gyurta Dániel és Kapás Boglárka is.

 

 hirdetes_810x300  

Az úszók nehezményezik, hogy a MÚSZ részéről „szakmaiatlan és üres frázisok záporoznak” feléjük, valamint a személyeskedéssel válaszolnak a kritikákra.

 

Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakember gárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani. Hisszük, hogy egy sportszövetségnek a sportolókért kell működnie, nem pedig egy függőségen alapuló, kiszolgáltatott rendszert kell fenntartania.

 

Az úszók „korszerű, demokratikus, szakmai alapokon nyugvó rendszert” szeretnének, amit nem árnyékol be félelem. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a 2017-es Budapesti VB sikeres legyen, és hogy a magyar úszók jól szerepeljenek.
A nyilatkozat tartalmaz egy 7 pontból álló listát, amelyet „az úszósport demokratikus és sikeres működtetése céljából” terjesztenek a nyilvánosság elé:

 

1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására
2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
5. Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását
6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.
7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

 

Az nyilatkozatban közreműködő úszók szerint az általuk „kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése – amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszó társadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének.”

 

Körkép.sk

Nyitókép: mandiner.hu

 

A nyilatkozat teljes szövege az alábbiakban olvasható:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!