A Roscosmos orosz űrügynökség megerősítette, hogy a Progress űrhajó, amely ellátmányt szállított a Nemzetközi űrállomásra, megsemmisült. A teherűrhajó 2,6 tonna üzemanyagot, vizet, élelmet és egyéb rakományt szállított.

 

A Progress-t csütörtökön helyi idő szerint 8:51-kor indítottaák útjára a bajkonuri (Kazahsztán) orosz űrállomásról, majd valamivel több, mint 6 perccel később elvesztették vele a kapcsolatot.

 

„Egy rendkívüli helyzet miatt a Progress teherszállító űrhajót 190 kilométeres magasságban veszítettük el egy sivatagos és lakatlan hegyvidéki terület felett a szibériai Tuva Köztársaságban. Darabjainak legtöbbje a légkörbe érve elégett”

 

Állt a Roscosmos nyilatkozatában. Az űrhajó egyelőre ismeretlen  okból visszazuhant a Földre.

 hirdetes_300x300  

 

Az orosz űrhivatal szerint a teherűrhajó elvesztése nem okoz fennakadásokat a Nemzetközi Űrállomás működésében és az ott tartózkodó személyzet ellátása sem került veszélybe – még elegendő ellátmánnyal rendelkeznek, hogy kibírják a következő szállítmányig.

 

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia kozmonauták tartózkodnak.

 

Sputniknews.com

Nyitókép: Nasa.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!