Évek óta az egyik legnagyobb mértékű légszennyezéstől szenvednek Nyugat-Európa egyes városai. A francia fővárosból és elővárosaiból kedden ideiglenesen minden páratlan rendszámú autót kitiltottak, és egy napra ingyenessé tették a tömegközlekedést.

 

lindin
Londoni szmog. forrás: standard.co.uk

 

Az önkormányzat szerint a jelenlegi helyzet komoly kockázatot jelent a fővárosiak egészségére nézve. Párizsban múlt szerda óta vörös riasztás van érvényben a légszennyezettség miatt, de Lyonban sem jobb a helyzet.Az euronews stábja a  járókelőktől azt kérdezte, aggasztja-e őket a szmog.

 

„Egy kicsit aggaszt a dolog, mert van egy kisbabám és a városban élek. Szóval igen, aggódom.”

„Nem zavar, gyaloglom, nem közlekedem autóval, de zavaró lehet azok számára, akik autóval járnak.”

 

 hirdetes_810x300  

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Olaszországban halnak meg a legtöbben nitrogéndioxid mérgezésben, amely a dízel járművek miatt alakul ki. Az Egyesült Királyságban halnak meg a második legtöbben ugyanezen ok miatt. London az egyik legmérgezőbb hely a Földön felmérések szerint, habár dugódíjat is bevezettek.

 

Belgiumban és fővárosában is egyre növekszik a légszennyezés mértéke. Az időjárási körülmények egyelőre nem kedveznek a szmog távozásának Európa több régiójában.

 

hu.euronews.com
kép: AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!