Kirk Douglas, neves filmszínész, producer, rendező, westernhős, a Spartacus legendás alakítója ma 100 éves. Ebből az alkalomból kétszáz fős partit rendeznek számára. A sajtónak azt nyilatkozta, nincs szüksége ajándékokra, mert ő akkor érzi jól magát, ha ő maga ajándékozhat. 

 

Kirk Douglas a New York állambeli (USA) Amsterdamban született 1916. december 9-én, eredeti neve Issur Danielovitch Demsky. Szegény családból származik, maga tartotta el magát és kereste meg a pénzt tanulmányaira. Kémiát és angol irodalmat tanult a St. Lawrence Egyetemen, New York államban.

 

Miközben gondnokként és gyümölcsárusként is dolgozott, egyre többször próbálta ki magát a színpadon. Színészi pályáját azonban a második világháború megszakította. 1942-ben bevonult a haditengerészethez. 1943-ban megnősült, fia, Michael Douglas (szintén híres filmszínész) 1944-ben született.

 

 hirdetes_300x300  

A háború után visszatért a színházi élethez. Kétszer nősült.

 

 

Első Oscar-díj jelölését 1949-ben kapta A bajnok (Champian) című filmben nyújtott alakításáért. Az azt követő 5 évben több mint egy tucat filmben kapott főszerepet, mint az 1954-es Nemo kapitányban (20 000 Leagues Under the Sea), az Ulysses.

 

1955-ben Kirk Douglas saját produkciós irodát alapított, amelynek egyik kiemelkedő alkotása a Leszámolás a Puskák-hegyén című film (Last Tran from Gun Hill, 1959).

 

A világhírnevet az 1960-as Spartacus című filmben nyújtott alakítása hozta meg számára.

 

1991-ben túlélt egy repülőgép-szerencsétlenséget, 1995-ben egy agyvérzést, elvesztette hangját, majd hosszas rehabilitáció után 1999-ben visszatért a tévéképernyőkre a Gyémántok (Diamonds) című komédiában.

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: parade.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!