Robert Fico (Smer-SD) kormányfő miniszterelnöki ideje alatt nem fog egyetérteni a migránsokat érintő kötelező betelepítési kvótákkal – mondta ezt a holnap kezdődő uniós csúcs kapcsán, amelyen kiemelten foglalkoznak majd a menekültkérdéssel.

 

Fico állítja, hogy nem okoz gondot neki bárkinek a szemébe néznie, ugyanis a migráció problémájához Szlovákia szolidárisan és segítőkészen állt hozzá, például segített Ausztriának, valamint a kontinens külső határainak védelmében is részt vesz.

 

„Az ideiglenes kvóták hamarosan lejárnak, az asztalon pedig csak az Európai Bizottság kötelező betelepítési kvótákról szóló javaslata van, valamint a kvótákat megtagadó országok szankcionálása. A kvóták halottak, csak a migránsok öt százalékát osztották szét, ami teljes fiaskó. Szóval nem lesz semmi”

 

A kormányfő ezért azt várja, hogy a tagországok vezetői azokra a pontokra koncentrálnak majd, amiben meg tudnak egyezni, például a visszaküldési politika. Elmondása szerint az EU több tagállamának is hasonló az álláspontja.

 hirdetes_300x300  

 

„Az EB javaslata elfogadhatatlan. Minden országnak beleszólása kell hogy legyen a migránsok elosztásával kapcsolatban. Mi például bővíthetjük a bősi tábor kapacitását, vagy több embert küldhetünk a határok védelmére.”

 

Szerinte az EU-országok vezetőit is foglalkoztatja a kérdés, hogy mi lesz Törökországgal, ott ugyanis kétmillió migráns tartózkodik az EU-val kötött egyezmény miatt. Az uniós csúcson leginkább a migrációs, biztonsági és gazdasági kérdésekről tárgyalnak majd, de szóba kerül a fiatalság, külkapcsolatok témája is. Az EU Tanácsának feladata lesz az is, hogy értékelje az egyes afrikai országokkal kötött megállapodásokat is.

 

teraz.sk
kép: webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!