Dél-koreai mérnököknek sikerült új rekordot felállítaniuk a magfúzió során keletkező plazma fenntartásában.

 

A plazma a folyékony, gáz és szilárd mellett a negyedik halmazállapot-fajta. Plazma halmazállpota van a villámoknak de a Napnak is.

 

Egy koreai magfúziós létesítményben egy kutatócsoportnak sikerült több mint egy percig egyensúlyban tartani a fúziós plazmát, ezzel egy lépéssel közelebb hozták a gyakorlatilag korlátlan energiaforrást.

 

 hirdetes_300x300  

A magfúziónál atomok egyesülésekor szabadul fel energia. Tipikus példa a Napban végbemenő hidrogénfúzió, amelynél hidrogénatomok héliumatommá egyesülnek. A hidrogénatomok együttes tömege nagyobb, mint a belőlük létrejövő héliumé – a hiányzó tömeg energiaként kisugárzódik.

 

Magfúzió történik lényegében a hidrogénbomba robbanásánál is. A probléma az, hogy míg az atombombát sikerült erőművekben atommáglyává szelídíteni, addig a hidrogénbombát nem sikerült stabilizálni, a magfúzió pár másodperc után láncreakcióvá gyorsul. A koreai tudósoknak most kereken 70 másodpercig sikerült stabil állapotában fenntartani a fúzió folyamatát speciális mágnesek segítségével.

 

Ha a fúziós eljárást sikerülne a gyakorlatba átültetni, az a Föld számára a korlátlan energiaellátás lehetőségét teremtené meg: hidrogént ugyanis a bolygónk felszínének két harmadát borító vízből viszonylag könnyen készíthetünk.

 

 

Forrás: Dailymail.co.uk

Nyitókép: dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!