Elsősorban az Európát érintő menekültválság, a védelempolitika és a gazdaság kérdéseit vitatják meg mai csúcstalálkozójukon az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben.

 

A munkaebéd napirendjének első helyén a migráció kérdése szerepel, a résztvevők a tervek szerint áttekintik az EU és Törökország között márciusban létrejött megállapodás végrehajtását, értékelik a bizonyos afrikai országokkal kötött egyezmények terén elért eredményeket és meghatározzák a további munka irányát, illetve megvitatják a közös menekültügyi rendszer reformjának kérdését és azt, hogy a jövőben miként alkalmazzák a felelősségvállalás és a szolidaritás elvét.

 

 

A délutáni munkaülésen az állam- és kormányfők áttérnek a biztonság- és védelempolitika témájára. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében hangsúlyozta, ezen a területen az európaiaknak az eddiginél nagyobb felelősséget kell vállalniuk, a cél az európai biztonság megerősítése és az állampolgárok védelmének javítása.

 hirdetes_300x300  

 

A munkavacsorán már csak az Egyesült Királyság európai uniós kilépése (Brexit) után bennmaradó huszonhét tagállam vezetői vesznek majd részt, hogy informális tanácskozásukon a britek kilépésének következményeiről és a kiválási folyamatról egyeztessenek.

 

MTI
Nyitókép: emberiseg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!