A Bloomberg ma reggeli háttércikke arra figyelmeztetett, hogy ha történik előrelépés az olasz bankrendszer problémáinak megoldásában, az Európai Unió újabb kataklizmaszerű gazdasági válsággal nézhet szembe.

 

Az olasz parlament ma 20 milliárd eurós csomagot hagyott jóvá a bankrendszer kisegítésére – pont ennyit kértek a pénzintézetek az államtól. Az olasz bankok több mint 320 milliárd eurónyi rossz hitelt halmoztak fel, és jelenleg 52 milliárd euróra lenne szükségük, hogy rendbe tegyék (egy időre) anyagi helyzetüket.

 

Olaszország a 2008-09-es gazdasági válság óta recesszióban van. A drága euró gyengíti az exportját. A közkiadások növelésével némi életet lehelhetnének a gazdaságba, viszont ezt Németország nem engedi: inkább megszorító intézkedéseket sürget, mintsem engedné leértékelni az eurót, vagy növelni az államadósság mértékét.

 

 hirdetes_300x300  

Azonban míg Németországban 5 százalék körüli a munkanélküliség, Olaszországban kétszámjegyű, ráadásul ez az egyik olyan tagállam az EU-ban, amit kivételesen súlyosan érint az oroszokkal szembeni szankciók folyamatos fenntartása.

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép. Businessinsider.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!