A Business Insider tette fel az érdekes kérdést: mi lenne, ha fegyvert sütnénk el az űrben? Nos, a videóval is illusztrált válaszok közül az első, hogy nem lenne a filmekből ismert hangja, írja a hvg.hu . Ami azt illeti, semmilyen hangja nem lenne, hiszen a hang nem terjed az űrben.

 

A fizika, pontosabban Newton törvénye viszont itt is érvényes, így ha lőnénk egy puskával az űrben, akkor nemcsak a golyó kezdene el mozogni, hanem mi is az ellentétes irányba. Vegyük például a világ talán legismertebb fegyverét, az AK-47-est, amelynek golyója a lövés után 2500 km/órás sebességgel száguld a Földön.

 

 

 hirdetes_300x300  

Ha ezt a fegyvert elsütnénk az űrben, akkor 1 km/órás sebességgel az ellenkező irányban kezdenénk el repülni. Egy Smith and Wesson lőfegyver esetében pedig dupla ekkora lenne a sebességünk.

 

Ez még kalandosnak tűnhet, de életveszélyes lenne kipróbálni: a légellenállás hiánya miatt a golyó keringeni kezd, ha nem magunkkal tökéletesen ellentétes irányba lőttünk. Hogy ez mit jelent? Rövid időn belül a golyó minket is eltalálna, ha nem térnénk ki a pályája elől.

 

hvg.hu
kép: Business Insider

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!