Az állam segítséget nyújt azoknak a termelőknek, akiket fagykárok értek 2016 tavaszán. A 3,5 millió eurós támogatás 2,5 millióját a pénzügyminisztérium, a maradék 1 milliót a mezőgazdasági minisztérium fedezi. Peter Kažimír pénzügyminiszter, Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter és Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke ma tájékoztatta a közvéleményt. A támogatásokat még év végéig elérhetővé teszik.

 

Az agrártárca Matečná elmondása szerint mostantól adatokat gyűjt majd a gyümölcstelepek jegyzékébe. Ezek arra szolgálnak majd, hogy a jövőben megküzdjenek klímaváltozás következményeivel, amelyek a szőlészeteket is jelentősen érintik. Az adatok alapján azt remélik hogy megtudják, hova nem érdemes gyümölcsösöket vagy szőlőt ültetni. A Szlovák Hidrometerológiai Intézettel közösen így  pontosan megmondhatják majd, mely területeken van a legnagyobb rizikófaktor és hol fenyeget leginkább fagykár.

 

Marán Varga elmondása szerint nagyjából 16 millió eurós  kár keletkezett a gyümölcsösökben, de így is nagyon örülnek a támogatásnak. A gyümölcstermelőket ért károkat fokozatosan mérik majd fel a meglévő jegyzék alapján, de fontos információkat is kérnek majd tőlük. A fagykárok körülbelül 158 termelőt és 2800 hektár gyümölcsöst érintettek idén.

teraz.sk
kép: TASR

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!