A Kínával kapcsolatos félelmek, a Brexit és Trump győzelme sem csökkentette a leggazdagabbak vagyonát idén, sőt, 237 milliárd dollárnyi többlettel zárják az évet ahhoz képest, ahonnan elkezdték – írja a Bloomberg nyomán a Portfólió.

 

A Bloomberg Billionaire Index adatai szerint az év eleji, Kínával kapcsolatos félelmek, a britek kiválásról szóló döntése júniusban, de még Trump novemberi győzelme sem tudta apasztani a legvagyonosabb emberek pénztárcáját. Sőt, az év elejéhez képest 237 milliárd dollárral több vagyonuk van, az index alapján az összesített vagyon 5,7%-kal 4,4 ezer milliárd dollárra nőtt december 27-tel bezárólag.

 

A legvagyonosabbak között is Warren Buffett zsebelte be a legtöbbet idén, 11,8 milliárd dollárral növelve a vagyonát. Ebben nagy szerepe volt Trump győzelmének, mivel cége, a Berkshire a légitársaságok és a bankok részvényeinek tartásával is sokat keresett a választásokon. Ennek eredményeképpen Buffett vagyona 19%-kal ugrott meg idén, jelenleg 74,1 milliárd dollár birtokosa.

 

 hirdetes_810x300  
vagyon
A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 2016-ban. forrás: Bloomberg

 

Idén a legvagyonosabb emberek között főként az amerikai gazdagok tudták növelni vagyonukat, érdekes, hogy főként azok kerestek a legtöbbet Trump győzelmén, akik nem őt, hanem Hillary Clintont támogatták az elnökválasztási kampányban. Az idén öt legnagyobb vagyonnövekedést felmutató milliárdos közül négy amerikai, közülük Warren Buffett, majd Bill Gates, Harold Hamm és Jeff Bezos kereste a legtöbb pénzt. Rajtuk kívül a francia Bernard Arnault tudott belépni ötödiknek 7 milliárd dollárt meghaladó vagyonbővülésével 2016-ban.

 

A teljes vagyont nézve idén is Bill Gates volt a leggazdagabb, őt követte Amancio Ortega egészen novemberig, amikor Buffett átvette tőle a második helyet. A vagyonos emberek között is főként azok tudták növelni idén a pénztárcájuk méretét, akik energiapiaci és technológiai kitettséggel bírnak.

 

portfolio.hu, bloomberg.com
kép: process.st (Warren Buffett)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!