A Szlovák Bírói Tanács előtt már nem titok, miért utasította el Radoslav Procházka, volt Sieť-es pártelnök bírói jelölését a luxembrugi EU Általános Bírósága. Az Európa Tanács tanácsadói testülete ugyanis diplomáciai úton juttatta el hozzá állásfoglalását, amely tartalmazza Procházka értékelését is.

 

A nyilatkozat méltatja a volt pártelnök jogi tapasztalatát és nyelvi tudását, de később hozzáteszi:

 

„Mindennek ellenére a bizottság negatív értékelést adott, mégpedig a jelölt feddhetetlenségét illető kétségek miatt, amelyeket nem sikerült maradéktalanul eloszlatni”

 

A nyilatkozat nem bocsátkozik részletekbe, de tartalmaz egy rövid megjegyzést arról, hogy a Procházka el akarta kerülni az adófizetést egyes kampánycélú szolgáltatások vételénél 2014-ben, az elnökválasztási kampány során.

 hirdetes_300x300  

 

Erről Igor Matovič ellenzéki képviselő és pártelnök hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, ennek ellenére az eljárást 2015-ben megszüntették.

 

Procházka állítólag „baráti kedvezményt” kért a Matovičhoz közeli regionPress lapban történő kampányhirdetésre – készpénzben és számla nélkül szeretett volna fizetni.

 

Procházka „alacsony morális kreditjére” és elnökválasztási kampányának átláthatatlan pénzügyeire Richard Sulík európai parlamenti képviselő is felhívta Brüsszel figyelmét egy, az Európai Bíróságnak küldött levél formájában.

 

HNonline.sk

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!