Egyre kevesebb a kivégzés és a halálos ítélet, pedig az emberek többsége támogatja a legsúlyosabb büntetést. 

 

A többség még mindig a legdurvább büntetési formát támogatja

 

Annak ellenére, hogy a halálbüntetés intézménye vitatott időszakát éli az Egyesült Államokban, úgy fest, egyhamar nem szűnik meg. A 2016-os felmérések alapján, habár drasztikusan csökkent a végrehajtott halálos ítéletek száma, a többség még mindig a a legdurvább büntetési forma megtartása mellett áll.

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikaiak 49 százaléka támogatja, míg 42 százalék ellenzi a halálbüntetést – és bár ez az elmúlt negyven év legalacsonyabb szintje, még mindig magasnak mondható (az adatokat a Pew Research Center amerikai kutatócég és a Death Penalty Information Center, azaz a halálbüntetésekkel foglalkozó információs központ gyűjtötte be).

 

A kivégzések fentebb már említett, csökkenő tendenciája jó pár éve megfigyelhető. 2016-ban „csupán” húsz kivégzést hajtottak végre, szemben az 1999-es csúccsal, amikor 98-an fizettek az életükkel bűneikért. A halálos ítéletek száma is drasztikusan csökkent: 2016-ban csak harminc esetben döntött emellett a bíróság. 1996-ban ez a szám 315 volt.

 

1972 és 1976 között az amerikai Legfelsőbb Bíróság az alkotmány egyes passzusaira hivatkozva túl kegyetlennek minősítette a halálbüntetést és egy időre eltörölte. Ez azonban nem tartott sokáig, 1976-ban a szabály arra módosult, hogy minden állam maga döntheti el, hogy él-e a halálbüntetés kiszabásának lehetőségével. Máig 32 állam döntött úgy, hogy igen, 18 (és a főváros, Washington) pedig úgy, hogy nem.

 

Főként fehérek támogatják 

 

A felmérést végzők arra is kíváncsiak voltak, hogyan oszlik meg a támogatottság nemre, rasszra és politikai beállítottságra bontva. A halálbüntetést pártolók többsége fehér (57 százalék), az afroamerikaiaknak csupán 29, a latinoknak pedig 36 százaléka támogatja. Ha nemre bontjuk le, a nők inkább ellenzik, mint a férfiak. Több nő mondta ugyanis azt, tart attól, hogy esetleg ártatlan embert ítélnek el.

 

Forrás: mno.hu

Nyitókép: maltatoday.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!