A komáromi járásbeli Nagykeszi mellett ütötte fel fejét a madárinfluenza, ami egyben az első eset is, hogy szabadon élő madarak között találtak fertőzött egyedeket.

 

Az Országos Állat- és Élelmiszer Felügyelet (ŠVPS) hivatala megerősítette, hogy január 2-án komáromi irodájukba érkezett bejelentés egy nagykeszi vadásztól, aki hattyúk tömeges elhullását jelezte.

 

Január 3-án a komáromi hivatal egy munkatársa a helyszínen szemrevételezte a tetemeket, akkor összesen 26 elhullott állatot talált, valamint egyet, amelyik már mutatta a betegség klinikai jeleit. Megtörtént a mintavétel is amely vizsgálata alapján megerősítették, hogy az elhullott hattyúk H5-ös típusú madárinfluenzával fertőzöttek.

 

 hirdetes_810x300  

Az állategészségügyi hivatal komáromi részlege megkezdte a különböző óvintézkedések megtételét, amellyel a fertőzés továbbterjedését szeretnék meggátolni.

 

Az első madárinfluenzás esetet december 29-én Pozsonyban egy helyi állattartónál regisztrálták, a másodikat pedig január 4-én a kassai állatkertben. A nagykeszi eset így országosan a vírus harmadik „tűzfészke”.

 

teraz.sk

Nyitókép: mmebudapest.wordpress.com/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!