A magyar tulajdonosok eladták többségi tulajdonrészüket a Szigetből egy brit-amerikai befektetőcégnek. Lakatos Péter részét még a tranzakció előtt visszavásárolta az alapító Gerendai Károly. A menedzsment marad – írja a Forbes Magyarország.

 

A tulajdonosok eladták 70%-os részesedésüket a Szigetben – tudta meg a Forbes.hu. A vevő brit befektetőcég, az Edition Capital, melynek eddig is voltak befektetései a média- illetve szórakoztatóiparban. A mostani tranzakcióban szintén érdekelt az Edition Capital-en keresztül az amerikai Providence Equity Partners globális befektetési alap, mely szintén a média és telekommunikációs szektorra specializálódott (részesedésük van például a Warner kiadóban, a ProSiebenSat1-ban vagy az Ironman-ban is). A megegyezést ma délelőtt írták alá. A Sziget új többségi tulajdonosa formailag egy luxemburgi cég, a LuxCo Ltd. lesz majd. A portfólióba tartozik a Sziget mellett a Balaton Sound, a Telekom VOLT Fesztivál, a Gourmet Fesztivál és a Gyerek Sziget.

 

A felek az ügyletet úgy tekintik, hogy az angol és amerikai partnerek befektetőként jelennek meg a Sziget mögötti Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft-ben. A 30%-ot megtartják az eddigi tulajdonosok az eddigi arányoknak megfelelően, vagyis Gerendai mellett Fülöp Zoltán, Lobenwein Norbert és Takács Gábor továbbra is tulajdonos marad. Gerendai a tranzakció előtt visszavásárolta részét a Videoton társvezérigazgatójától, Lakatos Pétertől (egy korábbi kölcsön miatt Lakatos fedezetként lett tulajdonos a Szigetben). A Sziget négy magyar tulajdonosa továbbra is a menedzsment tagja marad, sőt, kezükben marad az irányítás is. Úgy tudjuk, utóbbi a Sziget részéről fontos feltétele volt az üzletnek.

 

 hirdetes_300x300  

A befektetők célja egy globális fesztiválportfólió kialakítása. A Sziget pedig igencsak figyelemreméltó első szerzemény lesz – nem túlzás, a tranzakció hatással lehet az egész európai piacra is. Ahogy júniusi címlap-összeállításunkban a Sziget alapítója, Gerendai Károly fogalmazott, a Sziget a legnagyobb független szereplő a nemzetközi fesztiválpiacon. A magyar menedzsmentnek ugyanakkor szerepe lesz a nemzetközi portfólió felépítésében és sikerre vitelében is. Ami eddig pénz híján nem sikerült – a nemzetközi terjeszkedés és új, külföldi piacok meghódítása –, arra most bőven lesz lehetősége a hazai piacon tulajdonképpen mindent elért Szigetnek.

 

forrás: forbes.hu
kép: amdala.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!