Robert Fico kormányfő arra kérte Andrej Kiska köztársasági elnököt, hogy azoknak az emberek, akik leginkább segédkeztek a szlovák EU-s elnökség lebonyolításában, állami kitüntetéseket okapjanak. A kormányfő szerint azonban elutasították kérelmét. Tegnap a szlovák elnökség utolsó hivatalos napján Fico bővebben kifejtette azt is, hogy miért tartja sikeresnek az időszakot.

 

„Meg voltam róla győződve, hogy ez az ideális alkalom, ahol először mondhatunk köszönetet a szlovák elnökség teljesítményéért, az eseményeket pedig állami kitüntetésekkel kötnetnénk össze. Nem titok, hogy arra kértem a köztársasági elnök urat, hogy azok, akik a legtöbbet tették a szlovák elnökségért, állami kitüntetést kapjanak, amit elutasított. Egy kicsit bánt engem, ugyanis más, P-re kezdődő rendezvény állami kitüntetést kapott. Egy ilyen jelentős eseményről, mint az EU-s folyamatok irányítása hat hónapon keresztül, megfeledkeztek.”

 

„A köztársasági elnök soha nem kapott hivatalos javaslatot bárki kitüntetésére a szlovák EU-s elnökségért”, mondta Roman Krpelan az elnöki hivatal szóvivője, reagálva Robert Fico kormányfő korábban elhangzott szavaira.

 

Andrej Kiska január 9-én  20 személyt részesített kitüntetésbe Szlovákia meggalakulásának 24. évfordulója alkalmából a pozsonyi vár lovagtermében. Köztük volt a dunaszerdahelyi Munkácsy-díjas képzőművész, Németh Ilona is, akinek a Pribina-kereszt II. fokozatát adta át az államfő. A kitüntetettek között volt a Pohoda fesztivál szervezője is, Michal Kaščák.

 hirdetes_810x300  

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!