A jövőben fogorvoshiány lehetSzlovákiában, ugyanis a jelenleg hivatalosan regisztrált 3500 fogorvos átlagéletkora 50 év körül mozog. Nem ritka a 75 éves szakmabeli sem, sőt, a legidősebb fogorvos már 87  éves. „Úgy gondolom, hogy megérdemlik a pihenést és az lenne az ideális, ha valaki átvenné a helyüket” – mondta a Szlovák Fogorvosi Kamara elnöke, Igor Moravčík.

 

Jelenleg 542 fogorvos idősebb 65 évnél . Sokan a nyugdíj helyet tovább dolgoznak, ugyanis nem tudják kinek átadni a pácienseket. Moravčík figyelmeztet, hogy ez a megoldás nem oldja meg a problémát, egyébként is kevesebb új fogorvos érkezik az egészségügybe, mint amennyi távozik belőle.

 

Utánpótlásra van szükség
A Kamara az egyetlen megoldásnak a „saját” generáció kinevelését tartja. Szerintük több fogorvos-hallgatókra lenne szükség. A szlovákiai főiskolákon sok külföldi diák is ezt a szakmát tanulja, ők azonban tanulmányuk befejezése után gyakran távoznak. A hallgatók nagyobb számú felvételének anyagi okai is lehetnek, ugyanis egy fogorvos oktatása körülbelül 50 ezer euróba kerül.

A Kamara a külföldi orvosok alkalmazásától sem zárkózik el. Feltéve, ha olyan tudással rendelkeznek, mint a Szlovákiában tanultak . A nem uniós országokból származó fogorvosok azonban legtöbbször ezt a lehetőséget csak ugródeszkaként használják és később az EU más országaiban dolgoznak tovább.

 hirdetes_300x300  

 

Teraz.sk
kép: pravda.sk

Megosztás:
Címkék: fogorvos Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!