Egy rosszindulatú mobilapplikációról adott hírt az ESET vállalat, ami már Szlovákiában is terjed. A program a Cseh Posta hivatalos alkalmazásaként hirdeti magát SMS-ben, és a gyanútlan emberek bankkártya adatait igyekszik kicsalni.

 

A szoftvert készítő csalók először egy SMS-t küldenek áldozatuknak egy nem létező csomag kézbesítéséről, amelynek a végén található egy link, látszólag a kézbesítési cím módosítására.

 

„A link egy rosszindulatú programra irányít minket, a linket azonban az áldozat önként nyitja meg – amennyiben megtéveszti őt az amúgy megbízhatónak tűnő SMS. A telepítés után megjelenik a telefon kijelzőjén a rosszindulatú program ikonja, ami ugyanúgy néz ki, mint a Cseh Posta hivatalos mobilalkalmazásáé”

 

Magyarázta Lukáš Štefanko, az ESET munkatársa.

 hirdetes_300x300  

 

Az említett alkalmazás illetéktelenek kezére játssza a telefonkönyvünkben szereplő névjegyeket, hogy aztán azokra a telefonszámokra is elküldje a megtévesztő SMS-t. Ezen túl azonban a program a Google Chrome, a Paypal, az Obchod Play vagy a Google Play alkalmazások megnyitásánál egy hamis űrlapot is megjelenít, ahol elkéri a felhasználótól bankkártya adatait.

 

„Ha a rosszindulatú program eljut idáig, elkezdi kirabolni az áldozat bankszámláját, és megváltoztathatja a telefon PIN kódját is. Az áldozat így nem fér hozzá az utalásokat igazoló SMS-ekhez, vagy egyáltalán nem tudja használni a készüléket – például, hogy értesítse a bankot a történtekről”

 

Tette hozzá Štefanko.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!