Az utóbbi napok, hetek időjárása nagyon kedvezett a turisztika és a téli sportok szerelmeseinek. Sajnos nőtt azonban a balesetek száma is,  a hegyi mentőket leginkább a sípályákon történt balesetekhez riasztották.

 

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyvonalára tegnap például egy fiatal szlovákiai síalpinista miatt érkezett segélyhívás, akik a Magas-Tátrában található Cseh-tavi-völgyben szenvedett balesetet. Segítségére a mentők helikopterrel érkeztek, majd pedig a poprádi kórházba szállították.

 

A hegyi mentők a szombati nap során egyébként 16 segélyhívást kaptak, ezek közül a legtöbben a síközpontokban szorultak segítségre, összesen 40 sérülést láttak el. Ezek leginkább az alsó és felső végtagokat érintették. Két esetben azonban szükség volt a helikopteres mentőszolgálat riasztására, mégpedig  Tátralomnicon és Túrócszentmárton közelében található síközpontnál.

 

 hirdetes_300x300  

Ha véletlenül baleset érne minket Szlovákia hegyvidékein, nehezen megközelíthető terepen, akkor a Hegyi Mentőszolgálat a 18 300 -as segélyhívó számon, a +421 (0) 527877711 telefonszámon, de a a 112-es nemzetközi segélyhívó számon is riasztható. Az okostelefonnal túrázóknak ajánljuk a szervezet applikációjának letöltését, amelyen keresztül tájékozódhatunk az időjárási viszonyokról, korlátozásokról, hírekről, de akár segítséget is kérhetünk.

 

Körkép.sk , teraz.sk
kép: pda.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!