Előd
  • HUF: 364.14
  • USD: 1.16
  • 7 °C
  • 14 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Szlovákiában is bemutatják a Megújuló épített örökségünk című tárlatot

A képen a csicsói református templom látható /illusztrációs felvétel/

 

Több mint húsz kárpátaljai, erdélyi és felvidéki helyszín után Szepsi városában, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ Galériájában látható csütörtöktől a Megújuló épített örökségünk – értékmentés a Kárpát-medencében című, magyar vonatkozású műemléki rekonstrukciókat bemutató kiállítás.

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Teleki László Alapítvány közös tárlata az 1999-2012 között, a magyar kormány támogatásával megújult külhoni magyar műemléki felújítások eredményeiről számol be – közölte az alapítvány az MTI-vel.

 

A 25 tablón több középkori műemlék tekinthető meg, egyebek között a huszti, a benei, a bodrogszentesi és a hubói református templom, valamint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születési helye, a marosillyei Veres bástya felújítási munkálatai és a megújult épület.

 

A tablók mellett számos műtárgy, így a huszti református templom fiatornyának, a székelydályai református templom karzatmellvédének vagy a gyulafehérvári római katolikus székesegyház XIII. századi kő domborműveinek másolata is látható lesz.

 

A kormány 1999-ben indított programot a külhoni magyar vonatkozású műemlékek megmentésére a Teleki László Alapítvány közreműködésével. A határon túli magyar vonatkozású épített örökség megóvása, felújítása című projekt keretében 1999-tól 2006-ig húsz műemléket teljes körűen felújítottak és több mint 300 épületen folytak munkálatok.

 

A 2011-ben újraindított projekt keretében újabb 30 jelentős műemlék állagmegóvása, helyreállítása történt meg.
A vándorkiállítás ezt a megújult magyar vonatkozású épített örökséget mutatja be több kárpátaljai, erdélyi és felvidéki helyszín után Szepsiben február 2-tól március végéig.

 

 

forrás: bgazrt.hu

 

MTI

Nyitókép: parokia.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket