A Pozsonyi Estek (Prešporské večery) keretén belül tart előadást február 8-án 18.00 órától Brogyányi Mihály idegenvezető, helytörténész. Az előadás a Széchenyi István, munkássága és Pozsony címet viseli. Az érdeklődőket a pozsonyi Egyetemi Könyvtár előadótermébe várják (Ventúrska 11., alagsor). A előadóterem befogadóképessége 120 fő, a belépés díjtalan.

 

Mint ismert, Széchenyi István, a legnagyobb magyar nevéhez fűződik a Magyar Tudós Társaság megalapításának ötlete is, mely 1825. november 3-án látott napvilágot a pozsonyi országgyűlésen. Széchenyi István a tudományok fontossága melletti elkötelezettségét bizonyítva olyan tettet hajtott végre, amiről jelenlegi politikusainak, minisztereink és közéleti személyiségeink is példát vehetnének : felajánlotta a birtokaiból származó egy éves jövedelmét.

 

Nekem itt szavam nincs. Nem vagyok tagja a követek házának. De birtokos vagyok, és ha fennáll oly intézet, mely a magyar nyelvet kifejtse, mely avval segítse elő magyar honosainknak magyar neveltetését, jószágomnak egy évi jövedelmét feláldozom reá!” (Széchenyi nyilatkozata az 1825-ös országgyűlésen)

 

Gróf Széchenyi István politikus, közlekedési miniszter, közgazdász a magyarországi politikai élet egyik legmarkánsabb, legkiemelkedőbb alakja volt, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport megreformálása egyaránt fűződik.

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!