A sérült fukusimai atomreaktor belsejében a hat évvel ezelőtti atomkatasztrófakor sem volt akkora a sugárzás, mint most – írja a The Guardian.

 

A 2011-ben egy nagy erejű szökőár során megsérült fukusimai Daiichi atomreaktor 2-es blokkjában készített felvételeken jól látszik egy fémrács is, amit átégetett a nukleáris fűtőanyag.

 

Forrás: Index.hu

 

Ezek az eddigi legmélyebben készült felvételek. A sugárzás mértéke rekordnagyságú, 530 sievert óránként, ami már a robotkamerát is károsíthatja – az eddigi rekord 73 sievert volt. Egy adag sievert akkor sugárzást jelent, ami már sugárbetegséget és hányingert idéz elő. 5 sievert már a sugárzásnak kitett emberek felét megölné pár hónapon belül, 10 sievert pedig heteken belül végez egy felnőtt emberrel.

 hirdetes_810x300  

 

A robotot, ami a képeket készítette úgy tervezték, hogy 1000 sievert sugárzásnak is ellenálljon – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy odalent a fukusimai 2-es blokkban kevesebb, mint két óráig bírja a sugárterhelést.

 

A 2011 márciusában bekövetkezett erős földrengés és az azt követő szökőár több mint 18 ezer áldozatot követelt. A fukusimai atomerőmű három  reaktora vízoszlop erejétől megsérült, Az erőműből kijutott radiokatív anyagok több tízkilométeres távolságig is beszennyezték a környezetet. A fukusimai atomkatasztrófát hivatalosan a legsúlyosabb, 7-es fokozatba sorolták a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán.

 

theGuardian.com

Nyitókép: debrecenbar.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!