750 millió eurós nyereséggel zárta a 2016-os évet a szlovákiai bankszektor, ez pedig 23,8 százalékos évközi növekedést jelent – derül ki a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) által közzétett előzetes eredménykimutatásból.

 

A Szlovák Bankszövetség (SBA) szerint jelentős pozitív hatást gyakorolt a bankok nyereségességére a Visa Europe eladása a Visa Inc.-nek, vagyis az amerikai Visának. „Az elmúlt évben a nyereségességet pozitívan befolyásolták az osztalékokból származó egyszeri bevételek és a pénzügyi műveletek hozamai” – tette hozzá az SBA azzal, hogy az ilyen tényezőknek köszönhetően a bankok jövedelme 238 millió euróval emelkedett, gazdasági eredményüket pedig közel negyedével javították.

 

 

Ellenkezőleg, a tiszta kamatokból származó bevételek az alacsony kamatoknak köszönhetően 4,1 százalékkal csökkentek. Az elmúlt év során csökkentek az illetékekből származó hozamok is.

 hirdetes_300x300  

 

Összességében a szektor mérlegfőösszege 5,9 százalékkal növekedett. Nőt a banki hitelek mértéke is, a lakosság esetében 13,4 százalékkal, a vállalatoknál 5,3 százalékkal. Az SBA elemzése szerint 2016-ban rekordmennyiségű lakáshitelt nyújtottak, 2015-höz képest több mint 50 százalékkal többet. Az előbb elmlített hitelek kamatozása is csökkent, 1,86 százalékra.

 

teraz.sk
kép: webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!