A román kormány a vitatott Btk-módosítást vasárnap délután ugyan visszavonta, a nép azonban nem éri be ennyivel. Tegnap este 200-300 ezres tömeg (forrásoktól függően) követelte Sorin Grindeanu román miniszterelnök lemondását Bukarest utcáin. Körülbelül ugyanennyien tüntettek a többi nagyobb romániai városban is összesen.

 

Grindenau kormányfő azonban kijelentette, nem mond le a miniszterelnökségről, ami egyúttal az elmúlt napokban megtépázott kormány bukását is jelentené. Arra hivatkozott, hogy pozíciójából csak a parlamentnek van joga elmozdítani őt – ott azonban kormányának többsége van.

 

A korrupciós bűntények egy részét legalizáló Btk-módosítás a legnagyobb tömeges tiltakozást indította el Románia történetében. Az IntelliNews régiós gazdasági hírportál egyenesen az ukrán Majdani Forradalomhoz hasonlította az eseményeket.

 

 hirdetes_300x300  

A tüntetések valószínűleg egy ideig még folytatódnak.

 

A bukaresti elnöki palota előtt kormánypárti tüntetésre is sor került, körülbelül 2000 ember részvételével. Ők Klaus Iohannis államfőt vádolják a helyzetért, mivel – kormánypárti vélemény szerint – politikájával megosztja az országot.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!