Komka Péter, 2017. február 16-án készült, fotóján az állatövi fény, a Vénusz és a Tejút is látszik a Három-kő csúcsáról a Bükk-fennsíkon, Felsőtárkány közelében.

 

Az éjszakai égbolton végigfutó, csillagokból és gázokból álló, halványan fénylő sáv – Magyarországról így látható a Tejút.

 

Felsõtárkány, 2017. február 17.
Az állatövi fény és a Vénusz látszik a Három-kõ csúcsáról a Bükk-fennsíkon Felsõtárkány közelében 2017. február 16-án. Az állatövi fényt a bolygóközi porfelhõrõl visszaverõdõ napfény okozza. A jelenséget a mérsékelt övi területekrõl február-márciusban napnyugta után, illetve szeptember-októberben napkelte elõtt lehet megfigyelni.
MTI Fotó: Komka Péter

 

Az állatövé fény az ekliptika (a Nap egy év alatt megtett látszólagos útja az égbolton) mentén látható fényjelenség. Úgy jön létre, hogy a bolygóközi por visszaveri a napfényt. A trópusokon jobban látható, mert ott az ekliptika szinte merőleges a látóhatárra. A mérsékelt övi területekről februárban és márciusban napnyugta után, szeptemberben és októberben pedig napkelte előtt lehet megfigyelni.

 hirdetes_300x300  

 

ng.hu

 

Nyitókép: MTI (Komka Péter)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!