Legutóbb a Szovjetunió vagy Jugoszlávia felbomlásakor tapasztalhattuk meg, hogy rövid idő leforgása alatt milyen mértékben tud megváltozni a világtérkép. Mivel a mostani nemzetközi rend inog, talán meg sem lepődünk azon, hogy van néhány hely a világon, ami a jó eséllyel kivívhatja függetlenségét.

 

 

Katalónia

 

 hirdetes_300x300  

A Spanyolország északkeleti részén lévő régió 1979 óta élvez autonómiát, mégpedig olyan mértékben, hogy saját törvényhozással rendlkezik – csakúgy, mint Spanyolország többi régiója. A különbség az, hogy a katalánok között már régebb óta egyre csak nő a függetlenség igénye.

 

2014-ben  egy nem kötelező érvényű népszavazáson a katalánok 80 százaléka szavazott a függetlenség mellett, bár Katalónia 5,4 millió lakosa közül csak 2 millió járult az urnákhoz. A felmérések azt mutatják, hogy a függetlenségpártiak és a maradáspártiak aránya fele-fele.

 

Veneto régió

 

Az észak-kelet-olaszországi közigazgatási egység 2014-ben rendezett népszavazást a kiválásról, amin a lakosok 89 százaléka fejezte ki azon akaratát, hogy Veneto régió függetlenedjen Olaszországtól. Persze a referendum nem volt jogerős.

 

2016 decemberében a régió lakosai már hivatalosan is kisebbségként definiálták magukat, és nyelvüket kisebbségi nyelvnek nyilvánították, nem pedig olasz dialektusnak, ezzel a hivatalos érintkezésben is használhatják, és a hivatalos tantervben is helyet kap majd.

 

Skócia

 

A Brexit óta a skótoknál is kiborult a bili, mivel ők maradni akartak az EU-ban, emiatt egyre inkább a függetlenség tolódik a skót politikai hangulat. Skócia szintén saját törvényhozással rendelkezik. Skócia nélkül Nagy-Britannia nem csak gazdasági erejét veszítené el, de katonai és stratégiai szempontból és óriásit bukna.

 

Flandria és Vallónia

 

A belga nemzetbeli konfliktus nem új keletű. A flamandok és vallonok között évszázados feszültségek halmozódtak fel. Jelenleg Vallónia a szegényebb elmaradottabb rész (pár száz éve még fordítva volt). Emlékezzünk vissza, hogy tavaly a Kanadával kötött szabadkereskedelmi egyezményt a vallon törvényhozás majdnem megfúrta. Igen, a vallonoknak is van saját törvényhozása, ami adott esetben blokkolhatja a belga parlamentet.

 

Egyébként Belgium 1830-ban jött létre. Függetleneségét nem egyszerűen kivívta, hanem a hatalmi egyensúly megteremtésének érdekében Franciaország és Anglia is támogatta – hogy stratégiai fontosságú kikötői és folyói ne kerülhessenek egyikük ellenőrzése alá sem.

 

Új Oroszország

 

Ez leegyszerűsítve Ukrajna azon keleti része, amit az oroszbarát szeparatisták tartanak ellenőrzés alatt. Ennek a teürletnk a függetlenségét a szakadárok már egyoldalúan kikiáltották.

 

eTrend.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!