A tavalyi évet több mint 200 millió eurós mínusszal záró Általános Egészségbiztosító komoly megszorításokat tervez, hogy 2019-re újra nyereséges legyen. A baj csak az, hogy a betegek kárára.

 

Bár Tomáš Drucker, a Smer egészségügyi minisztere szerint nem az a cél, hogy a betegeket károsítsák, azért a tervezett megszorításokat nem nagyon lehet másképp értelmezni.

 

„A gazdaságossági terv egyetlen intézkedése sem arra irányul, hogy a betegeken spóroljunk”

 

Ennek a kijelentésnek a fényében nézzünk meg néhány intézkedést melyet tartalmaz a már említett terv:

 hirdetes_810x300  

 

  1. Pelenkák, ágyak, személyes higiéniát szolgáló egészségügyi segédeszközök – a biztosító szerint ezek inkább szociális célt szolgálnak, nem pedig egészségügyit, ezért néhány segédeszközért a jövőben kevesebb fizetne a biztosító, vagy egyáltalán nem térítené. Főleg a vizelettartási problémákban szenvedők láthatják kárát az intézkedésnek.
  2. Megváltoztatnák annak a szabályait, hogy melyik gyógyszertárakkal és általános rendelőintézetekkel legyen szerződésük – jelenleg, ha csak egy ügyfelüket is kezelik valamelyik rendelőintézetben, vagy gyógyszertárnál, azzal szerződéses viszonyban kell állnia a biztosítónak. Ezt a kötelezőséget szeretnék feloldani.
  3. A diétás élelmiszerekhez való hozzájárulás eltörlése/redukálása – egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy mely termékekre vonatkozna a korlátozás. Ez a pont azoknak okozna problémát akik például gluténmentes vagy egyéb diétás étrendre szorulnak.

 

És ez csak néhány példa. A tervek szerint a változtatások a többi biztosítóra is érvényesek lennének, tehát ha az Általános Biztosító a jövőben nem járul hozzá a gluténmentes termékekhez, akkor a Dôvera és az Union biztosítóknak sem kell hozzájárulniuk.

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:
Címkék: biztosító

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!