A szlovákiai bankok tavaly 5,5 millió bankkártyát bocsátottak ki, ami csaknem 200 ezres évközi növekedést jelent. A legnagyobb arányban a hagyományos számlákhoz adtak fizetési és pénzfelvevő kártyákat, ezt követték a hitelkártyák és előfizetői kártyák – derült ki a Szlovák Bankszövetség (SBA) által közzétett adatokból.

 

Tavaly 14 százalékkal nőtt a bankkártyával végrehajtott tranzakciók száma, miközben a tranzakciók összértéke 7 százalékkal növekedett.  „Az ügyfelek egy-egy kártyával átlagosan 77 tranzakciót hajtottak végre” – pontosított az SBA. A felhasználók körében továbbra is az érintés nélküli fizetés örvend nagy népszerűségnek, jelenleg a kártyák 82 százalékával lehet így fizetni.

 

2016-ban a fizetések 38 százaléka történt érintés nélkül, ez az arány 2012-ben még csak 1,2 százalék volt. Ilyen formában átlagosan 13,4 euró értékben fizetünk.  Nőtt a bankautomaták száma is az országban, 27 darabbal (összesen 2765). Ugyanúgy a készpénzfelvételek nagysága is, 2016-ban átlagosan 145,2 eurót vettünk ki egy felvétel során (ez 3 eurós növekedés).

 

 hirdetes_300x300  

SME/Körkép.sk
kép: poistenie.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!