A parlament a következő ülésen tárgyalhatja majd meg azt a készülő javaslatot, amely engedélyezné az Alkotmánybíróság számára, hogy eldöntse, a mečiari-amnesztiák eltörölhetőek-e. Ezt Erik Tomáš képviselő, a miniszterelnök tanácsadója erősítette meg a TASR hírügynökségnek. Kiemelte, hogy a Smer javaslatáról a koalíciós tanácsnak kell döntenie.

 

Robert Fico egy tegnapi Facebook-videóban beszélt arról, hogy az Alkotmánybíróságra kellene bízni az amnesztiák eltörlésének ügyét. A kormányfő kiemelte, hogy ő már az elejétől kezdve kritizálta őket, azonban nem lehet csak „olyan egyszerűen”, egy törvény elfogadásával eltörölni azokat.

 

Ha a bíróság úgy döntene, hogy az amnesztiák eltörölhetőek egy alkotmányos törvény elfogadásával, akkor Fico szerint nem lenne indok nem megtenni. Viszont ha nem mondják azt, akkor a képviselőknek nincs hatalma eltörölni az amnesztiákat – elemzte a helyzetet a kormányfő.

 

 hirdetes_810x300  

Nemsokára szavaznak

 

Az ellenzéki javaslatról a parlament soron következő ülésén fognak dönteni. A beadványt elkészítő Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) képviselő halasztotta a javaslat megtárgyalását, hogy a koalíciós pártok meg tudják tárgyalni, mi legyen az amnesztiákkal.  A Smer és az SNS az alkotmánybírósági döntés hiányára hivatkozva nem támogatná a javaslatot, a Most-Híd azonban igen.

 

Vladimír Mečiar „örökségétől” a lakosság nagy része is szabadulna. A Focus ügynökség felmérése szerint 63 százalék támogatja, 20 pedig ellenzi az amnesztiák eltörlését. Érdekesség, hogy a Smer és SNS szavazói is inkább az előbbi álláspontot képviselik.

 

Az amnesztiák eltörlésére szólított fel 80 közszereplő és 26 jogász is. Állítják, hogy alkotmányos törvénnyel ez lehetséges. A Legfelsőbb Bíróság bírája, Dušan Čimo figyelmeztetett, hogy az Alkotmánybíróság már egyszer döntött, azonban akkor konkrét esetet vizsgált, amikor is Mikuláš Dzurinda megbízott köztársasági elnökként próbálta meg az amnesztiák eltörlését.

 

Teraz.sk / Körkép.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!