Több mint 25 280 ember írta alá az első napon a Vladimír Mečiar által elrendelt amnesztiák eltörlését célzó internetes aláírásgyűjtési akciót – közölte a kezdeményező Via Iuris civil szervezet, amely március 6-án indította el az e célra létrehozott weboldala, a www.somza.to működését. A szervezet tagjai a SomZA! weboldalon összegyűlt aláírásokkal szeretnének nyomást gyakorolni a parlamenti képviselőkre.

 

Itt az ideje az igazságtalan amnesztiák eltörlésének!

 

„Örülünk annak, hogy már az első napon több ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A képviselőknek világos jelzést akarunk adni arról, hogy itt az ideje az igazságtalan amnesztiák eltörlésének. Minél többen csatlakoznak, annál világosabb jelzés lesz”

 

– mondta a Via Iuris programigazgatója, Zuzana Čaputová.

 hirdetes_810x300  

 

A mečiari amnesztiák eltörlésére vonatkozó ellenzéki javaslatról a parlamentnek az első idei ülésén kellett volna döntenie. Az OĽaNO-NOVA képviselője, Ján Budaj azonban javaslatát áttetette a márciusi ülésre, amit azzal magyarázott, hogy a kormánykoalícióba tartozó Smernek és SNS-nek elég ideje legyen annak tisztázására, hogy az amnesztiák eltörölhetők-e vagy sem. Ahogy a Smer, úgy az SNS sincs meggyőződve arról, hogy azok valóban eltörölhetők, ellenben, a Most-Híd támogatja a mečiari amnesztiák eltörlését.

 

Az amnesztiák eltörléséről már ismert jogászok, bírák is kinyilvánították véleményüket, egyértelmű álláspontra helyezkedtek. Azt állítják, hogy azok igenis legális úton eltörölhetők, s ez a lépés a szlovákiai igazságosság szempontjából fontos is.

 

Forrás: teraz.sk/sme.sk

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!