Április közepén nagy korrupcióellenes diáktüntetés lesz Pozsonyban. Eddig mintegy 11 ezer ember jelenlétével számolnak. Ahogy arról az aktuality.sk beszámolt, az esemény közösségi oldalán már 4600-an jelezték résztvételüket a tüntetésen.

 

A szervezők már néhány követelést is megfogalmaztak. Ilyen többek között a mečiari amnesztiák eltörlése, a Gorilla- és Bašternák-ügy kivizsgálása, Kaliňák belügyminiszter és Gašpar országos rendőrfőnök leváltása, Čižnár főügyész és Kováčik speciális ügyész lemondása.

 

Kaliňák: Megvédjük őket

 

 hirdetes_300x300  

Robert Kaliňák belügyminiszter nem tervezi, hogy lemond. Azt mondja, hogy szeretné kitölteni a mandátumát, melyet 350 ezer választópolgártól kapott. „A demokráciában természetes dolog, ha valaki úgy gondolja, hogy nem kellene miniszternek lennem.“

 

Kaliňák ugyanakkor azt mondja, hogy a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a tüntetés nyugodt keretek között történjen.

 

„A diákoknak törvény adta joguk van a véleménynyilvánításra. Hát nem gyönyörű?“

 

– reagált.

 

Plavčan (SNS) oktatásügyi miniszter azt tervezi, hogy találkozik a tüntetés középiskolás szervezőivel. Boris Kollár, a Sme rodina párt elnöke reklámfelületet kínál számukra kereskedelmi rádiójában.

 

Solymos László (Most-Híd) miniszter örülne, ha a mečiari amnesztiákat sikerülne eltörölni, a Bašternák-ügyet pedig ki lehetne vizsgálni.

 

Karolína Farská és Michal Karlubík szervezők. Kép: aktuality.sk

 

A diákok a tüntetés szervezésével Romániából inspirálódtak, valamint Zuzana Hlávková példája, aki a külügyminisztérium korrupciós ügyeire mutatott rá, is cselekvésre ösztönözte őket.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!