Ferenc pápa szerint fontolóra kell venni azt, hogy bizonyos körülmények között a nős férfiak is papok lehessenek – minderről a német Die Zeitnek nyilatkozott. A papok létszámának csökkenése óriási problémát jelent a katolikus egyháznak, ám a pápa hangsúlyozta, hogy a cölibátus eltörlése nem oldaná meg azt a helyzetet, amivel az egyház küszködik.

 

A pápa lerombolja a tabukat

 

A pápa megengedőlen nyilatkozott az ún. viri probatik feladatáról (azok a nős férfiak, akik meg vannak győződve hitük erejéről), akik papi állást tölthetnének be.

 

 hirdetes_810x300  

„Ezután meg kéne határoznunk, hogy milyen feladatokat végezhetnének el, például a távollévő közösségekben” – mondta Ferenc pápa az interjúban.

 

 

Hasonló tervekről már évek óta lehetett hallani, ám Ferenc, az első latin-amerikai származású pápa volt az, aki ezzel a témával kapcsolatban ismét felkeltette a figyelmet.

 

AP ügynökség szerint az argentínai születésű pápa megérti azokat a problémákat, amelyekkel az egyház küzd olyan országokban, mint például Brazília, ahol egyre súlyosabb méreteket ölt a lelkiatyák hiánya.

 

Cláudio Hummes brazil bíboros, aki Ferenc pápa régi barátja, szintén úgy véli, hogy a viri probatik tevékenykedhetnének papokként Amazóniában. Ebben a térségben jelenleg egy papra 10 ezer hívő jut.

 

Forrás: sme.sk

Nyitókép: Reuters

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!