Hollandiában parlamenti választásokat tartanak szerdán. A kampány központi eleme a holland identitás kérdése, melyre komoly hatással van az eldurvult holland-török diplomáciai viszony.  Geert Wilders és bevándorlásellenes Szabadságpártja igyekezett meglovagolni ezt a hullámot. Igaz, Wilders már korábban ígéretet tett a határok és a mecsetek lezárására és az Európai Unióból való kilépésre.

 

A török vitában tanúsított határozott magatartás a kormányzó, jobboldali liberális Szabad Demokrata Néppárt támogatottságát erősítette. De Mark Rutte miniszterelnök úgy fogalmazott: “még mindig valós veszélye van annak, hogy Wilders kapja a legtöbb szavazatot”.

 

Fontos kérdés még, hogy kitől és mennyi parlamenti helyet tudnak megszerezni az Alexander Pechtold vezette demokraták (D66), illetve a zöldek és miniszterelnök-jelöltjük, Jesse Klaver.  A friss felmérések szerint a kormánypárt most 24 képviselői helyet szerezne meg a holland parlament 150 fős alsóházában, kettővel többet, mint a főként muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Szabadságpárt.

 

 hirdetes_300x300  

Elemzők szerint egyre többen elveszett szavazatnak tartanák a Wildersékre leadott voksukat, mert a párt várhatóan nem talál majd koalíciós partnert, így ellenzékben marad. A március 15-i holland parlamenti választásokon közel 13 millióan adhatják le szavazataikat.

 

hu.euronews.com
kép: atlanticsentinel.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!