Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF hétfői jelentésében állapította meg, hogy Szíria felnövekvő nemzedékének legrosszabb éve volt a 2016-os. Az UNICEF legkevesebb 652 gyerekről tud, akik 2016-ban harci tevékenységek miatt haltak meg Szíriában. Ez pedig 20 százalékkal több, mint az előző évben.

 

Az UNICEF adatai szerint 2016-ban legalább 255 gyerek halt meg iskolákban vagy iskolák közelében Szíriában. Egyébként a háború miatt körülbelül 1,7 millió diák került ki az iskoláztatásból. A legsérülékenyebb csoportot az a 2,8 millió gyermek alkotja, akik nehezen elérhető térségekben élnek. Egytizedük (körülbelül 280 ezer gyerek) ostromlott településeken lakik, amelyek szinte teljesen el vannak zárva a humanitárius segélyektől.

 

Mindezeken felül fontos adat az is, hogy 2,3 millió szíriai gyerek menekültként tengődik a Közel-Kelet más országaiban. Az UNICEF két nappal a polgárháborúvá fajult szíriai népfelkelés kirobbanásának hatodik évfordulója előtt tette közzé jelentését. Aról is írtak benne, hogy már a damaszkuszi rezsim tiltakozókkal szembeni megtorlásának első áldozatai között is voltak gyerekek.

 

 hirdetes_300x300  

A gyermekkatonák bevetése is terjedőben van Szíriában: a különböző szíriai fegyveres csoportok tavaly legalább 851 gyereket állítottak fegyverbe, több mint kétszer annyit, mint a megelőző évben – írja az UNICEF-jelentés.

 

Origo.hu
kép: dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!