Veszélyben a szlovákiai pékek jövője. A szakmabeliek mai, nyitrai találkozójukon eldöntötték, hogy együttes erővel próbálnak meg versenyezni a külföldi pékáruval, valamint közösen szeretnék érdekeiket érvényesíteni a kereskedelmi áruházaknál.

 

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara legutóbbi felmérése szerint az üzletláncokban található kenyér 54, a pékáru 53 százaléka származott belföldi pékektől. Ez rendkívül alacsony arány, még akkor is, ha a szlovákiai élelmiszerek nem egész 40 százalékban képviseltetik magukat a polcokon.

 

Milan Čulen a Szlovák Pékszövetség elnöke szerint a helyzet egyre aggasztóbb, lassan nem lesz jövedelmező a munkájuk. Szemes Béla író és pékmester figyelmeztetett a pékek elöregedésére is. Szerinte a helyi szakemberek felveszik a versenyt német, osztrák vagy francia kollégáikkal, azonban már nem tudják kinek átadni mesterségük titkait.

 

 hirdetes_300x300  

Elmondása szerint az is fontos, hogy a vásárlók igényeljék a legjobb minőségű termékeket, ugyanis az áruházláncok polcain egyre több az adalékanyagokkal készült termék. Ennek érdekében a szlovákiai pékek szeretnének többet kommunikálni a fogyasztókkal és a nyilvánossággal, hogy jobban odafigyeljenek az élelmiszerek minőségére és származására is.

 

Teraz.sk
kép:

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!