A kubai gyógyszer szlovákiai forgalmazása egyelőre még várat magára. Miközben az Unióban még nem engedélyezték a Heberprot – P nevű, a diabéteszes láb kezelésére használatos gyógyszert, Szlovákia úgy döntött, hogy Kuba ezzel fizetheti ki Csehszlovákiával szembeni adósságának rá eső részét.

 

A csehek persze nem kérnek belőle, ők maradnak a rum kedvezményes áron történő importjánál és a pénznél. Robert Fico kormányfő ugyanakkor elfogadta a kubaiak ajánlatát a gyógyszerben történő adósságtörlesztésre. A történetben azért vannak megválaszolatlan kérdések, nem lehet tudni például, hogy az adósság milyen arányban oszlik meg Csehszlovákia utódállamai között.

 

A kubai gyógyszer a tervek szerint Szlovákiában három intézményben lesz elérhető, használatát a kezdeti szakaszban kubai orvosok fogják felügyelni. A gyógyszer éles tesztjét eredetileg március elejére tervezték, ám az engedélyeztetés elhúzódik. Az Unióban ugyanis még sosem regisztrálták a Heberprot-P-t. Emiatt az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség nem kívánta kommentálni a gyógyszer minőségére vonatkozó kérdéseket.

 

 hirdetes_300x300  

Aktuality.sk

Nyitókép: radioangulo.cu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!