Máltában zalik az Európai Néppárt kongresszusa, amelyen többek között Orbán Viktor és Angela Merkel is részt vesz. A Bloomberg gazdasági hírportál kettejük beszédét emelte ki cikkében, részben azért, mert két ellentétes véleményt képviselnek a migráció kapcsán, másrészt mert egy nappal a Brexit hivatalos megkezdése után az uniós vezetők egységes fellépést követelnek a tagállamoktól.

 

Két álláspont összecsapásaként értékeli a nyugati sajtó Orbán Viktor és Angela Merkel beszédét.

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédében a robbanásszerű, Európába irányuló migrációt a „terrorizmus trójai falovának” nevezte, figyelmeztetett, a migránsok inkább párhuzamos társadalmakban akarnak élni, mint a többségi társadalom részévé válni. Közép-Európa álláspontja szerint, ha így megy tovább, muzulmán többség lesz Nyugat-Európában még a mi generációnk életében.

 

 hirdetes_810x300  

A magyar miniszterelnök elítélte a háborúk és a gyarmatosítás miatti bűntudaton alapuló ideológiát. Figyelmeztetett, hogy a nyugati tagállamok katonai beavatkozásai okozták a Közel-Kelet instabilitását.

 

„Ha felrúgunk egy hangyabolyt, meg kéne gátolni, hogy a hangyák elborítsanak bennünket”

 

idézte a magyar miniszterelnököt a Bloomberg.

 

Orbán Viktor kiemelte a Nyugat-Balkán stabilitásának jelentőségét is, szerinte fel kell gyorsítani az érintett országok európai integrációját.

 

„Ha több millió bevándorló indul meg a Balkán felé, nehéz lesz fenntartani a stabilitást.”

 

Angela Merkel német kancellár beszédében közvetlenül nem reagált Orán szavaira, de azzal a kérdéssel kezdte felszólalását, hogy

 

„Csak azt akarom kérdezni, nem szenvedett-e itt kárt a humanitárius felelősségvállalás?”

 

Hozzátette, az Unió részben felelős a nemzetközi menekültválság kialakulásáért, ami 2015-ben migrációs hullámként mutatkozott meg Európában.

 

„Nem fordítottunk rá elég figyelmet, ezért következett be a humanitárius vészhelyzet, és ezért vannak itt a menekültek. Ez (a menekültek befogadása – a szerk. megj.) volt a helyes lépés”

 

mondta Merkel.

 

Bloomberg.com, Hirado.hu

Nyitókép. russiainsider.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!