Milliók veszíthetik el állásukat a következő 8 évben a robotizáció miatt világszerte – derült ki Daron Acemoglu, az MIT közgazdásza és Pascual Restrepo, a Boston University közgazdásza által írt tanulmányból.

 

A két kutató az 1990 és 2007 közötti foglalkoztatási adatokból kiindulva megállapította, hogy minden egyes robot 3-5 ember munkáját vette el. Azt is megállapították, hogy ha 1000 munkásra jutna egy robot, akkor a globális foglalkoztatottság és a bérek is negyed százalék körüli értékkel esnének vissza.

 

A tanulmány csak az önálló munkát végző robotokat vette számításba, a daruk, liftek, kávégépek, stb. természetesen nem tartoznak ide.

 

 hirdetes_810x300  

A fizikai munkát végző dolgozók állása a legveszélyeztetettebb a tanulmány szerint, közülük is elsősorban az összeszereléssel foglalkozók aggódhatnak.

 

Szlovákia ebből a szempontból rendkívül kiszolgáltatott helyzetben van, nagy hozzáadott-értékű gyártása kevés van, főleg összeszerelő-üzemekkel rendelkezik. Az OECD jelentése szerint nálunk a veszélyeztetett alkalmazottak felénél 50 százaléknál is nagyobb az esélye, hogy a következő évtizedekben elvesztik munkahelyüket a robotizáció és az informatizáció miatt. (Erről bővebben itt.)

 

Európa a robotok számát tekintve világelsőnek számít. Szlovákiában minden ezer alkalmazottra 7,9 robot jut, tehát mi már jócskán meg is haladtuk a tanulmány által megfogalmazott lélektani határt. A legnagyobb robotizációt Dél-Korea tudhatja magának, hogy 1000 alkalmazottra 54,1 robot jut.

 

Amerikában úgy becsülik, akár 6 millió ember is elveszítheti állását a következő években. Ronald Ižip gazdasági szakember az egyik kommentárjában azt írta az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatban:

 

„20 dolláros órabér felett [az iparban] ember már nem talál munkát, csak egy gép. Ipari foglalkoztatást nagyban csak a hadiipar képes generálni.“

 

Körkép.sk, MarketWatch.com

Nyitókép: profit7.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!