Szlovákia számára a visegrádi csoport (V4) nem alternatívája az Európai Uniónak – mondta Robert Fico kormányfő  a cseh-német-szlovák jószomszédi és baráti együttműködési szerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából tartott berlini találkozón, Angela Merkel és Bohuslav Sobotka társaságában.

 

A miniszterelnök szerint a V4 inspiráció lehet az EU-nak abban a tekintetben, hogy tagjai következetesen azokra a témákra összpontosítanak, amelyek összetartják a csoportot és nem megosztják.

 

„Szlovákiának a V4 nem az Európai Unió alternatívája. Szlovákiának a V4 nem az az élettér, amelyben a jövőnket képzeljük el. A mi életterünk az Európai Unióban van.”

 

-hangsúlyozta Fico. Elmondása szerint neki nagyon fontos a négy közép-európai ország együttműködése, azonban ez nem alternatívája az európai integrációnak és a többsebességes unió létrejöttének. Szerinte Szlovákia már elérte az integráció legnagyobb mértékét akkor, amikor a Schengen és az eurozóna tagjává vált.  Kollégája, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint a V4 segít stabilizálni a közép-európai kapcsolatokat.

 hirdetes_810x300  

 

A berlini találkozón arról is megállapodtak, hogy Szlovákia, Németország és Csehország még nagyobb hangsúlyt fektet majd az ipar megerősítésére, különös tekintettel az autóipari ágazatra.

 

Körkép.sk, Teraz.sk
borítókép: Robert Fico Facebook oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!