A The Guadian brit lap szerint a postmortem vizsgálatok is megerősítették, hogy Szíriában néhány nappal ezelőtt vegyi támadás történt. A lap szerint Donald Trump korábbi, Bassár el-Aszad szír elnökkel szembeni engedékenyebb álláspontja is megváltozott ennek tükrében. Trump kijelentett,e, hogy a szír kormányzat „átlépte a vörös vonalat”.

 

A vizsgálatok idegméreg jelenlétét mutatták ki a holttestekben. Az Idlib tartományban történt támadás során több mint 72 ember halt meg. A Szír Emberjogi Megfigyelő Központ szerint orosz vagy kormánypárti gépek bombázták a civil lakosságot. Az orosz TASS hírügynökség szerint szír kormánykatonák egy ellenséges kézben lévő vegyifegyver-raktárat semmisítettek meg légitámogatás segítségével.

 

A Stratfor szerint Basssár el-Aszad szír állmfő nem túl taktikus módon korábban is hajlandó volt vegyi fegyvereket bevetni. A hírszerző ügynökség szerint azonban Oroszországnak ez nem állt volna érdekében, mert így még kevésbé tudja elfogadtatni nemzetközi környezetben Aszadot, mint megbízható és életképes partnert.

 

 hirdetes_300x300  

A vegyi támadás megint a legrosszabbkor jött – épp, mikor az amerikai elnök már-már kezdte volna elfogadni a szír államfőt, ami talán az első lépés lehetett volna a hat éve dúló polgárháború lezárása felé.

 

Bár el-Aszad felelős lehet a támadásért, de nem feltétlenül történt az ő beleegyezésével. A térségre jellemző bizonytalanság, a törzsi és vallási ellentétek miatt az sem kizárt, hogy a kormánypárti parancsnokok a szír kormányzat engedélye nélkül rendelték el a támadást.

 

TheGuardian.com, Stratfor.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!