Frissítve: 16:23

 

Terrorcselekményként kezeli a svéd rendőrség a stockholmi teherautós támadást, amelynél legalább hárman életüket vesztették és 8-an megsérültek. Az egyik videófelvételen jól látszik, hogy a feltételezett merényletkor több százan kezdenek menekülni aabevásárlóközpont irányából.

 

 

 hirdetes_810x300  

Svédországban eddig még nem történt ilyen típusú támadás, a mostani eset mindenképp egy új időszak kezdetét jelzi, aminek politikai következmnyei is lesznek. Svédországból 2015-től több száz svéd állampolgár utazott ki Szíriába, hogy ott csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.  Európa egyik legmagasabb életszínvollal rendelkező országa eddig kitartóan követte a nyitott kapuk politkáját a migrációval kapcsolatban, ahova az elmúlt két évben 163 ezer menekültkérelmet adtak le szíriából érkező migránsok.

 

Fotó: Matreo.co.uk
Fotó: BBC.com
Fotó: BBC.com

 

A helyi rendőrség beszámolója szerint egy jármű hajtott a tömegbe egy forgalmas utcán a svéd fővárosban. Az első jelentések szerint hárman meghaltak.

 

Sajtóértesülések szerint többen megsérültek, hárman pedig meghaltak a balesetben. Pontos adatok még nincsenek, a szemtanúk beszámolója szerint akár több száz sérült is lehet. Az incidens a svéd főváros egyik legforgalmasabb bevásárló utcájában történt.

 

 

A helyi rendőrség körbekordonozta a helyszínt – számolt be az incidensről a Reuters hírügynökség. A rendőrség szóvivője megerősítette a gázolás hírét, hogy egy teherautó behajtott a Drottningatanra, amely egy népszerű bevásárló utca a svéd fővárosban. Állítólag ki is gyulladt a jármű.

 

A helyi hírek szerint az a teherautó, amivel a gázolást elkövették, lopott volt. A svéd rendőrség terrortámadásnak minősítette az esetet. Az incidens után nemcsak a svéd parlamentet zárták le, hanem minden földalatti forgalom is leállt a svéd fővárosban. A hatóságok arra szólították fel a fővárosban tartózkodókat, hogy kerüljék el a városközpontot.

 

A szemtanúk lövéseket is hallottak a közelből, erről számolt be a svéd televízió, az SVT is.

 

Forrás: BBC/hirado.hu

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!