Az USA ENSZ nagykövete szerint meg kell buktatni Bassár el-Aszad szíriai diktátort és meg kell szüntetni az iráni támogatást is annak érdekében, hogy legyőzzék az Iszlám Államot és stabilizálják Szíria helyzetét.

 

Donald Trump egyik elsődleges célja az Iszlám Állam legyőzése mellett egy rendszerváltás a háború sújtotta Szíriában. Nikki Haley, az USA ENSZ nagykövete hozzátette azt is, hogy ehhez hozzátartozik az iráni befolyás visszaszorítása és Bassár el-Aszad elnök megbuktatása is.Ugyanis nem látnak lehetőséget a békére addig, amíg Aszad van uralmon.

 

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, amikor egy másik interjúban arról beszélt, hogy a legfontosabb számukra az Iszlám Állam legyőzése, türelmesebbnek tűnt Aszaddal szemben. Azt mondta, amint megszűnik az Iszlám Állam fenyegetése, figyelmüket a szíriai helyzet stabilizálására fordítják. Hozzátette azt is, hogy az USA reméli, sikerül összehoznia a feleket, hogy megkezdjék a politikai megoldást eredményező folyamatot. Tillerson szerint a tárgyalásokhoz szükséges lesz Bassár el-Aszad és a szövetségesei támogatására is.

 

 hirdetes_810x300  

Aszad két fő szövetségese Irán és Oroszország. Tillerson reméli, hogy Oroszország konstruktív szerepet vállal és támogatja majd a tűzszünetet az asztanai tárgyalásokon és Genfben. Tillerson úgy gondolja, hogy, ha létrehozzák a tűzszünetet, azzal biztosítják a feltételeket, hogy megkezdődjön a politikai megoldáshoz vezető folyamat. A szíriai kormányerők tegnap ismét légitámadásokat indítottak Idlíb tartomány ellen, amely a lázadók kezében van. Az értesülések szerint 18-an haltak meg, közülük öt gyerek.

 

Origo.hu/MTI
kép: Business Insider

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!