Az olaszországi Lucca városában tanácskoznak a G7 (USA, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia) külügyminiszterei a szíriai vegyi támadás és az Oroszországgal szembeni lépésekkel kapcsolatban. Rex Tillerson amerikai elnök a mai nap folyamán Moszkvába utazik, hogy meggyőzze Oroszországot, ne támogassa Bassár el-Aszad szír elnököt.

 

Egyelőre még nincs konszenzus a további lépéseket illetően, annyi biztos, hogy a külügyminiszterek elutasították Nagy-Britannia javaslatát egy újabb oroszellenes-szankció bevezetésére. Abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy addig nem látnak lehetőséget a szír válság megoldására, míg Aszad hatalmon van.

 

Közben az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban kijelentette, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok a hidegháború vége óta nem voltak ennyire kiélezettek.

 

 hirdetes_810x300  

Tillerson a találkozón leszögezte, hogy a szír légibázis elleni amerikai bombázás szükségszerű volt, Aszadnak pedig távoznia kell:

 

„Nem akarjuk, hogy az [Aszad-rezsim] ellenőrizetlen vegyifegyver-készletei az ISIS (Iszlám Állam – a szerk. megj.) vagy más terroristacsoportok kezére jussanak.”

 

Tillerson azt is kijelentette, hogy ami Szíria jövőjét illeti, abban nem számolnak Aszaddal, ugyanakkor egyelőre nem bocsátkoznak spekulációkba arról, milyen módon kéne távoznia a hatalomból.

 

„Csökkenteni akarjuk a szíriaiak szenvedéseit. Oroszország része lehet ennek a jövőnek és fontos szerepet játszhat benne. Vagy, Oroszország megőrizheti szövetségét ezzel a csoporttal (Aszad, Irán és a Hezbollah – siíta országok és militáns szervezetek), ami viszont szerintem nem szolgálja Moszkva hosszú távú érdekeit”

 

BBC.com, Teraz.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!