Ankara meg akarja oldani a török állampolgárok schengeni vízummentességének ügyét, amelynek lehetőségét a Törökország és az Európai Unió (EU) között tavaly március 18-án aláírt menekültügyi megállapodás rögzített – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön a dél-törökországi Antalyában helyi üzletemberek.

 

Az Anadolu török állami hírügynökség közlése szerint a tárcavezető kifejtette: Törökország a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai népszavazást követően be fogja nyújtani Brüsszelnek a vízumliberalizációra vonatkozó utolsó javaslatát. Meg kell kapnunk a vízummentességet – hangoztatta a politikus.

 

Mint fogalmazott: Ankara tárgyalóképes fél. Az EU sok országgal szemben egyeztetések nélkül törölte el a schengeni vízumkötelezettséget – emelte ki Cavusoglu Grúziát hozva fel példaként, amely a feltételek teljesítése után egy évvel kapott vízummentességet. Ezt Törökország is megérdemli – nyomatékosította.

 

 hirdetes_810x300  
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. Kép: aydin24haber.com

 

A török-uniós egyezmény értelmében Ankarának 72 kritériumnak kellett volna eleget tennie a vízumliberalizáció elnyeréséhez. Törökország a feltételek túlnyomó többségét teljesítette, de a legfőbb kritériumot, a Brüsszel szerint túl tágan értelmezett török törvény enyhítését kizárta. A jogszabály nemcsak a merénylőket és a terrorszervezetek tagjait, hanem azok közvetett támogatóit is bünteti.

 

MTI

 

Nyitókép: aydin24haber.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!