Az USA tegnap bevetette a legpusztítóbb nem nukleáris bombáját az Iszlám Állam ellen Afganisztánban. Az úgynevezett MOAB bomba (vagy más néven „minden bombák anyja”) 36 dzsihadistát ölt meg Nangarhar tartományban.

 

Hamid Karzai, volt afganisztáni elnök „embertelennek és országa elleni brutális visszaélésnek” nevezte a bomba bevetését.

 

Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka, John Nicholson tábornok szerint a csapás közelében lévő csapatai nem jelentettek civil áldozatokat. Kijelentette, hogy „a megfelelő fegyvert választották a megfelelő célpont ellen”.

 

 hirdetes_300x300  

„Hadd legyek világos. (…) Az Iszlám állam elpusztításáról szóló küldetésünk továbbra sem változott. (…) A terroristáknak nem lesz hova menekülni”

 

mondta a tábornok.

 

A (frissebb jelentések szerint) 9800 kilogrammos, 9 méter hosszú bomba valójában egy fegyverraktárként szolgáló dzsihadista bunkert pusztított el. Méretei miatt egy MC-130-as nagy katonai repülőgépről dobták le.

 

A BBC egyik közel-keleti tudósítója a következőképp írta le a MOAB becsapódását.

 

„Épp vacsoráztunk, mikor egy hatalmas robbanást hallottunk. Kimentem a szobámból, és láttam, ahogy lángba borul a hegy… a terület fénylett a bomba tüzétől”

 

Alább egy drónnak készített videó a becsapódásról.

 

 

BBC.com

Nyitókép: flickr.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!