Theresa May brit miniszterelnök váratlanul előrehozott választásokat jelentett be, amelyeket június 8-án tartanak majd a szigetországban. A brit miniszterelnök azzal magyarázta döntését, hogy a Brexit-tárgyalások lefolytatásához egységre van szükség, de a parlamentben akkorák a véleménykülönbségek, hogy az előre hozott választások elkerülhetetlenek.

 

„Az ország összetart, de a Westminster nem”

 

– mondta May, aki egyébként David Cameron korábbi miniszterelnök helyére annak lemondásával került, vagyis nem szavazás útján.

 

A brit miniszterelnök azzal vádolja az ellenzéket, hogy politikai csatározások miatt kockára teszik a tárgyalások sikerét, és ezzel kárt okoznak Nagy-Britanniának – ami minél több engedményt igyekszik kiharcolni Németországgal szemben.

 hirdetes_300x300  

 

„Ha nem tartunk most előrehozott választásokat, a politikai játszadozások tovább folytatódnak”

 

– mondta May, aki egyébként elég népszerűnek tűnik a britek körében. A közvélemény-kutatások szerint a munkáspártiak 23, a konzervatívok 44 százaléka támogatja őt.

 

Természetesen ez még nem jelent automatikusan győzelmet. A skótok és az írek a kiválással kacérkodnak, Gibraltár miatt a brit-spanyol ellentétek kiújultak, és hatalmas a nyomás a brit egészségügyön, aminek nagy részét az uniós bevándorlók tartották fenn.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: thesun.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!