A választásra jogosultak 28,54 százaléka adta le vasárnap délig szavazatát a francia elnökválasztás első fordulójában – közölte a belügyminisztérium.

 

Az arány az előrejelzéseknél magasabb, szinte megegyezik az előző, 2012-es elnökválasztás első fordulójában mért részvétellel, ami 28,29 százalék volt.

 

Ebben az adatban nem szerepel a külképviseleteken leadott szavazatok száma.

 

 hirdetes_300x300  

Ketten kerülnek a második fordulóba

 

Csaknem 47 millió választópolgár választja ki vasárnap a 11 jelölt közül azt a kettőt, akik május 7-én megmérkőzhetnek az államfői posztért. A szoros eredményt jelző felmérések szerint négy jelöltnek is esélye van arra, hogy bejusson a második fordulóba.

 

Az első hivatalos eredmények a voksolás este nyolc órai befejezése után várhatók.

 

Bárki is győz, lesznek vesztesek

 

Bármelyik jelölt győz is a franciaországi elnökválasztás mai első és májusi második fordulójában, az idei német és francia választások után az Európai Unió „el fog mozdulni” jelenlegi helyzetéből – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

 

Marine Le Pen és Jean-Luc Mélenchon németellenes, elnökségük esetén „nem megy majd tovább” a jelenlegi unión belüli francia-német együttműködés – mondta. Francois Fillon és Emmanuel Macron pedig kétsebességes Európában gondolkodik, így a továbbiakban inkább csak a legfontosabb területeken – eurózóna, határvédelem, védelmi kérdések – képzelhető el mélyebb együttműködés az unióval.

 

„Kimondhatjuk, hogy a francia és a német választás után az EU valahová el fog mozdulni a status quóból”

 

– közölte a szakértő.

 

MTI

 

Nyitókép: lefigaro.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!